Zwanger…En nu? Hoe je best de opvang voor je kindje kiest.

Hoe combineer je slaaptraining met de opvang

Dit is een gastblog van Evelien met haar tips voor de juiste keuze van een crèche. Evelien is gediplomeerd kinderverzorgster en heeft een groot hart voor kinderen. Ze is 31 jaar en mama van 2 prachtige zonen, Vital en Vic. In 2011 richtte ze haar eigen kinderdagverblijf “De DOL-FIJNtjes” op. Doorheen de jaren heeft ze heel wat ervaring kunnen opdoen op vlak van pedagogiek. In 2019 richtte ze een 2de liefdesproject op, Vil’eau Babyspa in Heusden, vlakbij Gent. Neem zeker eens een kijkje op www.vileau.be 

Zwanger…En nu?

Het start allemaal met een positieve zwangerschapstest en dé vraag: Wat moeten we nu allemaal in orde brengen? Al heel snel gaan (toekomstige) ouders op zoek naar een crèche of een onthaalmoeder. Zo komen ze al snel bij mij terecht. De keuze van geschikte opvang is geen gemakkelijke opdracht, al zeker niet omdat de keuze beperkt is door het tekort aan crèches en onthaalmama’s.

Wat mij telkens opvalt, is dat ouders de bereikbaarheid en het financiële aspect laten doorwegen in hun keuze. Wat ik in zekere zin kan begrijpen, aangezien opvang niet goedkoop is en we soms al lang genoeg in de auto moeten zitten.

Zelden of nooit krijg ik tijdens een rondleiding deze vragen:

  • Hoe staan jullie tegenover moeilijke eters of kinderen die juist veel eten.
  • Hoe staan jullie tegenover moeilijke (in)slapers of kinderen die juist blijven slapen
  • Hoe is jullie visie over straffen en belonen

Dit zijn echter belangrijke vragen in de opvoeding van jullie kind. Ik denk dat dit door onwetendheid komt. Je moet aan zoveel praktische zaken denken bij de komst van een eerste kind, dat je pas begint na te denken over zijn opvoeding eens dat jullie kindje er effectief is.

Ik geef jullie graag een gouden tip mee: denk hierover na. Bespreek dit samen als ouders en stel deze vragen in de opvang. Zorg ervoor dat jullie op dezelfde golflengte zitten. Dat jullie elkaar tegemoet gaan moeten komen is een feit.
De opvang is niet hetzelfde als thuis maar dat geldt ook andersom.
Weet je hier zelf te weinig over, spreek dan vriendinnen aan die zelf kinderen hebben. Zij zullen jou heel wat tips en informatie kunnen geven.

In onze crèche vragen wij om een korte handleiding te schrijven over het kindje. Ik hoor jullie de vraag al stellen: Heeft een kind wel een handleiding en wat staat daar dan in? Hierin staan alle grote maar vooral kleine dingen die jullie enkel als ouders kunnen weten:

  • Heeft mijn kindje al een ritme in eten/slapen en zo ja: hoe ziet dit eruit?
  • Op welke manier troost ik mijn kind?
  • Heeft mijn kind een vast ritueel voor het slapen gaan? Hoe ziet dit eruit?
  • Als hij/zij moeilijk in slaap valt, dan doen wij dit …

Slapen vormt een belangrijk deel van de dagen bij kleine kindjes. Daarom is het extra belangrijk om een opvang te vinden die flexibel is naar het ritme van elk kind. Als het slapen niet verloopt zoals het zou moeten dan krijg je een oververmoeid en lastig kind mee van de opvang. Rijd daarom liever 10 minuten langer naar een opvang die mee is in jullie verhaal, dan ’s avonds of ’s nachts uren te moeten bezig te zijn om je kindje (terug) in slaap te krijgen.

Stel zelf eventueel de vraag of het goed is dat jullie een beknopte ‘handleiding’ schrijven over jullie kindje, zodat iedere verzorgster deze kan lezen. Vraag ook naar hoe een dag eruitziet voor de grotere kindjes, die al hetzelfde ritme volgen. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze hetzelfde dagritme volgen uiteraard, als voorbereiding naar school toe.

Wij doen ook een suggestie om een knuffeldoekje van thuis mee te geven.  Hiermee kan mama een aantal nachten mee slapen zodat haar geur erin zit. Dit geeft herkenning voor jouw kindje, wat hem rust geeft. Probeer een zo klein mogelijk knuffeldoekje te voorzien, dit i.v.m. slaapveiligheid. Vraag dit ook even na in de opvang of dit een mogelijkheid is voor jullie kindje.

Als je ondertussen al een opvang hebt, is het nog steeds niet te laat om deze vragen te stellen. Ervaar je problemen, ga dan zonder twijfel het gesprek aan. Als ouders en verzorgsters moet je alles kunnen bespreken i.v.m. de opvoeding van jullie kindje. Zo zijn er bijvoorbeeld wakkertijden en dutjestijden die je best respecteert. Als je voelt dat de opvang hiervoor niet open staat maar eigen regels volgt, ga dan op zoek naar een opvang die wel open staat voor het ritme van ieder kind. In het belang van jouw kind en jullie gezin.

Zit je nog met vragen rond de opvang van je kind? Stel ze mij gerust via vileau@outlook.com of kom me volgen op Instagram @vileau_babyspa. Zit je in de knoop met het ritme van je kind? Contacteer dan slaapcoach Nathalie die je met veel plezier zal verder helpen.

Liefs,
Evelien

Wil jij graag net als Evelien een gastblog schrijven voor Snuggles & Dreams? Contacteer ons dan via info@snugglesanddreams.com

Zit je helemaal in de knoop met de slaap-, eet of opvoedgewoontes van je kindje? Dan kunnen de cursussen interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.